Öröm-mozi

Gwyneth Paltrow

Gwyneth Paltrow on the set of 'The Anniversary Party' (2001), photographed by Robert Yager.

A ‘The Anniversary Party/Jóban rosszban’ (2001) című film ötlete, mint sok egyszerű, de nagyszerű ötlet, egy konyhaasztal mellett született. Alan Cumming és Jennifer Jason Leigh eredetileg csak egy jó mókára gondoltak, amikor kitalálták, hogy filmet csinálnak, de aztán végül írtak is egy 13 szereplős forgatókönyvet amiben a szerepeket magukon kívül kifejezetten a barátaikra szabták.

A film egyetlen Los Angeles-i éjszakáról szól, amikor a sikeres regényíró, Joe Therrian (Alan Cumming) és felesége Sally (Jennifer Jason Leigh), a híres hollywoodi színésznő meghívják barátaikat a hatodik házassági évfordulójuk alkalmából szervezett partijukra. Sally és Joe éppen csak kibékültek egy hosszabb különélést követően, de már a parti elején nyilvánvaló a kapcsolatukban továbbra is jelenlévő feszültség, amit csak fokoz, hogy Joe, felesége helyett egy fiatal színésznőt (Gwyneth Paltrow) választott a regényéből készülő filmben a felesége szerepére. A levegőben lógó vihar kitörésének esélyét csak növelik a partira érkező problémásabbnál problémásabb vendégek, köztük a szomszéd házaspár (Kevin Kline és Phoebe Cates), egy ragyogó fotós (Jennifer Beals) és a rengeteg Ecstasy.

Ahogy a szerepeket is barátokra osztották, úgy a 19 nap alatt lezavart forgatás is otthonos légkörben zajlott. A szokásos lakókocsis megoldás helyett a színészeknek kivettek egy fényűző házat a Hollywood-i dombok között, ahol mindannyian együtt laktak, étkeztek; ott készítette Robert Yager a fenti képet is az éppen lustálkodó Gwyneth Paltrowról. A produkció költségvetése nem ismert és az sem, fizettek-e egyáltalán a színészeknek, de az egyik producer valahol azt nyilatkozta, hogy az egész olyan volt, mint egy nyári táborozás, csak ennek a végére elkészült egy film. A bemutató egyébként a 2001-es cannes-i filmfesztiválon volt és bár nyilván nem az évszázad filmje (6,4 az IMDB szerint) de azért mintegy 5 millió dolláros bevételt összehozott.