A világ legismertebb hópelyhe

Hermann Zapf

Wilson Bentley már a XX. század elején vagy ötezer felvételt készített a múlékony apró csodákról

Azt olvastam az ‘idsgn’ nevű design blogon, hogy nincs két egyforma hópehely, legalábbis, a természetben nincs, ha igazak az erre vonatkozó tudományos kutatások. Wilson Bentley például már a XX. század elején vagy ötezer felvételt készített a múlékony apró csodákról (fenti kép). A könyv- és folyóirat tervezők, grafikusok viszont szinte csak egyfélét ismernek, egy stilizált hatszögletű hópely ikont, amelyet Hermann Zapf német tipográfus tervezett.

Hermann ZapfZapf 1977-ben az ITC (International Typeface Corporation) számára készített egy gyakran használt jelekből, díszítőelemekből és más tipográfiai elemekből álló gyüjteményt ITC Zapf Dingbats néven, amely villámgyorsan elterjedt és a szedőüzemek számára iparági sztenderd lett, ha nyílra, mutatóujjra, telefon ikonra, vagy éppen hópehelyre volt szükség. Zapf több mint ezer ikont tervezett, de az ITC végül csak 360-at válogatott be a kollekcióba, amely hópehelyből hármat is tartalmazott; nem nehéz kitalálni melyik lett a legnépszerűbb.

Hermann Zapf

Hermann ZapfKésőbb a Linotype is kiadott egy bővített és frissített verziót Zapf Essentials néven. Ezeket a fontokat elsősorban a hivatásos szedőüzemek használták, de a hópelyhek igazi reneszánsza az 1990-es években kezdődött, amikor személyi számítógépekre is elérhetővé váltak. A Microsoft Windows 3.1-es verziójától ingyenes tartozék ugyanis egy Wingdings elnevezésű font, amelyet a Microsoft a Lucida betűtípus kiegészítéseképpen három készletből (ikon, nyíl és csillag) gyúrt össze. Az ebben található található hópehely (piros) persze, erősen emlékeztet a legnépszerűbb 1977-es Zapf féle ikonra (kék).

Zapf vs MicrosoftA Microsoft féle Wingdings font ma már a Windows mellett a Mac OS X-re is alaptartozék és elkészült a hivatásosoknak szánt Unicode változat is, így a virtuális világban ma már felhasználók milliárdjai számára a hópelyhek teljesen egyformák.