The Sphinx

Monoklit a Szfinxnek

The Sphinx

Hol vannak már azok a daliás idők, amikor bárki felmászhatott és kedvére játszhatott egy nemzeti emlékhelyen. 1889-ben pontosan ez történt ugyanis, amikor egy Albert Spalding nevű korábbi játékos vezetésével a Chicago White Stockings és egy America All Stars elnevezésű baseball csapat világkörüli túrára indult a sportág népszerűsítésére. Az út egyiptomi állomásán – láthatóan a helyiek tudtával – a játékosok mezbe bújva felmásztak a Szfinx mancsain, majd versenyt rendeztek, ki tudja labdával eltalálni a szemét.

Huszonöt évvel később, két másik baseball csapat, a New York Giants és a Chicago White Socks is felkereste a helyszínt, de akkor csak abban vetélkedtek, hogy ki tudja átütni a labdát a Szfinx feje felett.

Spalding egyébként gyűjtötte a korai baseball relikviákat, fotókat és újságkivágásokat. Halála után az 1920-as évek elején felesége a gyűjteményt a new york-i közkönyvtárnak adományozta. Amikor, úgy hatvan évvel később a gyűjteményt mikrofilmre akarták vinni, kiderült, hogy a gyűjtemény negyedének, valamint több száz ritkaság számba menő fotográfiának egyszerűen lábakelt. Csak a hiány értéke néhány millió dollár.

Ezt a képet egyébként már posztoltam egy éve, csak akkor még nem ismertem a történetét, amiről további részletek angolul itt.