Mambulao Bay

Mambulao Bay

Mambulao Bay

A 13 éves Fülöp-szigeteki Brian Mullaton egy fából ácsolt úszó tákolmányon dolgozik a sekély Mambulao öbölben. Egy átlagos napon öt dollárnak megfelelő összeget keres azzal, hogy egy 15-20 méter mély, iszapos lyukba merül alá az arany reményében. A nemesfémet tartalmazó erek a Fülöp-szigeteknél leginkább a part menti, víz alatti agyagrétegekben találhatók.

Brian szakmája: kompresszoros bányász. Persze, sem a kompresszort, sem a bányászkodást nem kell szó szerint érteni. Valójában, a víz alatt ás lefelé, miközben a levegőt egy csövön át kapja, amely egy házilag barkácsolt légsűrítőhöz csatlakozik. Feladata, hogy az iszapos földet vödrökbe merje, amit aztán egy társa a felszínre húz. Ha egyszer lemerül, akár órákig lenn is marad. Akad, aki búvármaszkot visel, de a többség csak egyszerűen becsukja a szemét. Dolgozott már mindenféle vízben, a rizsföldek pocsolyájától folyóvízen át a nagyobb öblökig. Az, hogy a munka nemcsak kockázatos, de illegális is, a megtérülés pedig elég csekély, senkit nem tart vissza; újra és újra alámerülnek az arany reményében.

A képeket a Pulitzer Center támogatásával az amerikai Larry C. Price dokumentarista fotós készítette. A teljes sorozat az alábbi linken:
http://pulitzercenter.org/reporting/asia-philippines-gold-mining-child-labor-dangerous-conditions