Diogenész kunyhója

Az 1937-es születésű hírneves olasz építész Renzo Piano egész életében hatalmas projekteken dolgozott. Alkotásai közé tartozik többek között a párizsi Pompidou Központ, az oszakai Kansai Nemzetközi Repülőtér terminálja, az amszterdami NEMO múzeum épülete, a Ferrari maranellói szélcsatornája, vagy a máltai Valetta Városkapu projektje az Operával és a Parlament épületével. Ezúttal viszont, egy aprócska munkájáról lesz szó.
Piano diákkora óta dédelgetett álma volt egy olyan minimalista lakóegység megalkotása, amely bármiféle infrastruktúra nélkül, önellátó módon üzemeltethető. Bár több mint egy évtizedig dolgozott rajta, a gondolat akkor kezdett ténylegesen testet ölteni, amikor 2009-ben a Vitra AG elnöke, Rolf Felhlbaum egy cikket olvasott róla. Rövidesen találkoztak és elhatározták, hogy a Vitra Campuson meg is építenek egy egyszemélyes házat, ami persze még nem termék, hanem csupán egy tesztelésre alkalmas példány lesz és majd később döntik el, hogy gyártásra érett-e.

Diogene_exterior_01

A Diogene-re keresztelt projekt a világi hívságoktól elvonuló, hordóban lakó antik filozófusról, Diogenészről kapta a nevét. A Vitra Campus-on felállított házikó alapterülete 2,5×3 méter, így teherautóval könnyen szállítható és mivel csak minimális alapot igényel, szinte bárhol elhelyezhető. Külsőre nagyon egyszerűnek tűnik, de valójában komplex műszaki szerkezet, amely minden klimatikus viszony mellet működőképes és amelybe beépítették az önfenntartást szolgáló technológiákat, így semmilyen kiépített csatlakozást nem igényel. A ház maga gyűjti, tisztítja és cirkulációja a vizet, a szükséges energiát pedig napelem panelekkel állítja elő. A szellőzés gravitációs, a WC komposztál és az üvegezés háromrétegű.

A Diogene egyáltalán nem vészhelyzeti megoldás, hanem nagyon is tudatos és átgondolt hely a visszavonulásra. Alakja a tető sátorformája miatt egy klasszikus házra emlékeztet, de a lekerekített sarkok és a teljes egészében alumíniummal burkolt külső felület inkább modern terméket sejtet. Elülső részén található a lakótér, egyik oldalán egy kinyitható ággyal a másikon az ablak alatt egy összecsukható asztallal. A válaszfal mögötti zuhanyozót, WC-t, valamint egy főzőfülkét szintén a minimumra redukálták. Az ház és a beépített berendezési tárgyak szerves egységet alkotnak, a beltér meghatározó anyaga meleg hatású fa.

A projektnek helyet adó Vitra AG egy 1950-ben alapított svájci családi vállalkozás, amely a bútorgyártáson kívül a lakás-, iroda- és közösségi terek design-vezérelt fejlesztésével foglalkozik. A baseli székhelyű vállalat építészeti campust, múzeumot, archívumot, workshopokat, gyűjteményeket és kiadványokat is üzemeltet.

Renzo Piano talks about micro-home ‘Diogene’ http://vimeo.com/68323348