Ingrid Bergman posing for Capa in a bathtub (Berlin, 1945) by Carl Goodwin

Ingrid Bergman a kádban

Robert Capa vonzódása a fürdőkádakhoz közismert. Na nem, mint az házi fotólabor kelléke, hanem mint tartózkodási hely, ahol remekül lehet pihenni és regenerálódni. Erről Steinbeick naplójában is lehet olvasni, amelyet közös, 1947-es orosz útjukról írt, de felismerhető Myron Davis 1942-ben, New Yorkban készült képén is.

Robert Capa reading in the bathtub (New York, 1942) by Myron Davis

Alig ért véget az európai hadszintéren a második világháború, amikor a párizsi Ritz szállóban Ingrid Bergman és Robert Capa egymásra talált. Lángoló szerelem volt, amit igyekeztek titokban tartani, már csak Bergman férje miatt is, de nem nagy sikerrel. Az éles szemű Hitchcock például pillanatok alatt kiszúrta, amikor Capa Hollywoodban megjelent egy forgatáson és azt is érezte, hogy ez nem lesz tartós kapcsolat. Igaza lett; Bergman elvált ugyan, de nem Capáért, hanem Rosselliniért.

Még szerelmük hajnalán, 1945-ben Bergman és Capa a romos Berlinbe utazott. Amikor Capa az utcán meglátott egy kettétörött öntöttvas kádat, azonnal megérezte a szenzációs lehetőséget: Bergman a fürdőkádban! Egyedül neki lesz fényképe ezzel a címmel. Bergman engedelmesen be is mászott a kádba, igaz, feltöltözve, kabátban, kendővel a fején és félfordulattal visszanézve mosolygott Capára. A felvétel sajnos nincs meg. Bergman a saját életrajzi könyvében meg is írja miért: Capa olyan izgatott lett, hogy elkapkodta az előhívást és tönkretette a negatívot.

Ingrid Bergman posing for Capa in a bathtub (Berlin, 1945) by Carl Goodwin

Fellelhető viszont egy hasonló kádas Bergman kép a Magnum ügynökség honlapján, mint a Capa gyűjtemény része ami, ha jól értem azt jelenti, hogy a kép az ő tulajdona volt, bár nem ő készítette. A felvétel mellett az 1945-ös évszám és Berlin szerepel, valamint egy Carl Goodwin nevű úr, akinek a jóvoltából a Magnumhoz került a kép. Köszönik. Egy kis kutakodással kiderült, hogy Carl Goodwin Capa barátjaként volt jelen, amikor a kádas kép készült, és ő is készített magának egy felvételt, amint Bergman Capának pózol. Capa nincs is a képen, feltehetően balra állhatott, amerre Bergman néz.

Az alábbi linken kigyűjtve látható a Magnum által Capa-nak tulajdonított összes Ingrid Bergman kép:
http://www.magnumphotos.com/C.aspx?VP3=SearchResult_VPage&VBID=2K1HZOQJYL1CQA&SMLS=1&RW=1446&RH=973#/SearchResult_VPage&VBID=2K1HZOQJYL348T&SMLS=1&RW=1446&RH=973