A Wade-Dahl-Till sönt

British patent of the WDT-shunt

Igen, ez az a Dahl, a norvég–brit író, pilóta, haditudósító, nőcsábász, nagy-zsugás kém, akiről A Pletykagyár hadművelet című posztban írtam. Most azonban a koponyaűri nyomást csökkentő újfajta orvosi eszköz kifejlesztésében vállalt szerepéről lesz szó.

Patent drawing of the WDT-shunt

A Wade-Dahl-Till (WDT) söntöt hárman fejlesztették ki 1962-ben: a hidraulikával foglalkozó mérnők Stanley Wade, az agysebész Kenneth Till és a regényíró Roald Dahl. A mérnök és az agysebész hozzájárulása a szabadalomhoz érthető, ám Dahl érdeklődése a probléma iránt magyarázatra szorul.

Dahl harmadik gyermeke, a négy hónapos Theo 1960-ban balesetet szenvedett; babakocsistól elcsapta egy autó New Yorkban. A fejét ért ütés következtében a csecsemő koponyájában felszaporodott az agyfolyadék és vízfejűség alakult ki. Ilyenkor az agyi kamrákban lévő nyomást csökkenteni kell, azaz a felesleges agyvizet valamilyen módon el kell vezetni. Az akkoriban szokásos megoldás azonban nem működött hibátlanul, mert a koponyába épített sönt gyakran eldugult, és mivel nagy volt az agy károsodásának kockázata, mindig azonnali beavatkozást igényelt. Az agysebész Till azt mondta, ennek az az oka, hogy vérrögök, alvadék, szöveti foszlányok, egyéb sejtek eltömítik a szelepet.

Ekkor Dahl összehozta az agysebészt egy mérnök cimborájával – ez volt Stanley Wade –, akinek hidraulikával kapcsolatos képességeit közös hobbijuk, a repülőgép modellezés kapcsán ismerte meg és mellesleg volt egy precíziós szivattyúkat gyártó üzeme is. Az agysebész és a mérnök között Dahl közvetített és a csapat egy év alatt előállt egy teljesen új sönt konstrukcióval, amely mintegy két centiméter hosszú volt és alig néhány parányi acél alkatrészből állt. Till úgy jellemezte a Lancet orvosi folyóiratban, hogy alacsony ellenállású, könnyen sterilizálható, visszafolyástól mentes, strapabíró és elhanyagolható az eltömődés veszélye.

Mire az WDT söntből termék és szabadalom lett, a kisfiúnak már nem volt rá szüksége, de közel háromezer másik gyermek hasznát vette mielőtt ezt is leváltotta egy még korszerűbb technológia.

http://www.telegraph.co.uk/culture/books/biographyandmemoirreviews/7930233/Roald-Dahls-darkest-hour.html