A nagyon is eleven hullaház

The New York Times Morgue

A szerkesztőségi archívumokat az amerikai szleng gyakran a ‘morgue’, azaz hullaház kifejezéssel illeti. A New York Times esetében ez különösen találó, hiszen egy zsúfolt alagsori melléképületről van szó, mennyezetig érő fém iratszekrényekkel, tele 160 év újságkivágásaival és fotóival.

2012. februárjában a New York Times ‘The Lively Morgue’ címmel mikroblogot indított a Tumblr-en és elkezdte közzétenni képarchívumának kincseit. Noha a lap maga alapvetően nem egy képes újság, mégis már 1896-ban volt vasárnapi képes magazinja, a XX. század elején pedig már saját képügynöksége is. Ez a 160 év a sarkvidékek felfedezésének kora volt, a repülés, az űrutazás, a háborúk világa, a film-, a tudomány-, az atom korszaka és persze New York kulturális centrummá válása. Ezalatt lett a fotográfia teljes jogú illusztrációs és dokumentarista eszközzé; egyszóval kép készült mindenhol, mindenről. Hogy valójában mennyi, azt senki sem tudja. A lap saját becslése szerint az archívumban 5-6 millió kópia és kontakt, valamint mintegy 300.000 tasak negatív található további 10 millió kockával és akad még 13.500 darab digitális adathordozó DVD is.

Az archívum méretét jól jellemzi, hogy amikor 1996-ban a New York-i MoMA kiállítást rendezett a Times archívumából, 4 kurátort küldött, akik két helyi szerkesztővel kiegészítve 9 hónapot töltöttek 3.000 téma feldolgozásával. Ezzel a munkával az archívum negyedéig jutottak. Ha Tumblr blogjukon minden nap 10 képet közölnének, akkor mintegy kétezer év múlva fogyna el az anyag, de hát erre nem is vállalkoznak. Az elmúlt egy évben havonta átlagosan 13 képet jelentettek meg, ezek némelyike meg is vásárolható 170 USD körüli áron..

Külön érdekessége a blognak, hogy a képek mellett közlik a hozzátartozó magyarázó szöveget, és fakszimilében a kópia hátoldalán található jelöléseket a szerző, és az ügynökség adataival, a kifizetett díjakkal, a megjelenésre vonatkozó technikai instrukciókkal és a megjelent képaláírással.

Jó nézelődést!

http://livelymorgue.tumblr.com/

http://www.nytstore.com/Lens