Rose Valland

1940-ben Párizs megszállásakor a Jeu de Paume egy viszonylag szerény impresszionista kiállítóterem volt, de a németek rövidesen 22 ezer különféle múzeumokból és zsidó magángyűjteményekből elrabolt műtárgyat zsúfoltak oda. Rose Valland (1898-1980) ekkor a Louvre egyik kurátora volt és a németek balszerencséjükre éppen őt jelölték ki az összerabolt műkincsek katalogizálására, nem sejtve, hogy remekül beszél németül. Valland így a hivatalos katalóguson kívül titkos listákat is készített magának a kincsekről és arról, melyik műtárgynak mi lesz a sorsa, hová fog kerülni, és mikor? A kihallgatott beszélgetésekről tájékoztatta az Ellenállást is, és egy szabotázs akcióval megakadályozták, hogy az egyik elrabolt műkincseket szállító vasúti szerelvény elhagyja Párizst.

A háború után a Szövetségesek éppen a Valland dokumentumok alapján tudtak rengeteg elrabolt műkincset fellelni és azonosítani. Haláláig a francia műtárgyvagyon védelmével és visszaszerzésével foglalkozott. Elismerésül megkapta francia Becsületrendet, az Ellenállási Érdemrendet, sőt 1950-ben még a Német Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét is.

Vonatmegállítós akciójáról 1964-ben film is készült (The Train) Burt Lancaster, Paul Scofield Jeanne Moreau főszereplésével.

http://rosevalland.eu/

A Bundesarchiv 50 képbőlálló anyaga a franciaországban összerabolt tárgyakról, a Hitler és Goering gyűjteményről:
http://www.linternaute.com/actualite/magazine/objets-voles-nazis/?f_id_newsletter=3950&utm_source=benchmail&utm_medium=ML8&utm_campaign=E10184664&f_u=3852903