A kiváló katona

Azt szinte mindenki tudja, hogy Paul Newman kapott Oscar-díjat, de azt már kevesen, hogy második világháborús kitüntései is voltak. Katonai pályafutása négy nappal a 18. születésnapja előtt, 1943. januárjában kezdődött és éppen három évig tartott. Azért jelentkezett a haditengerészethez, hogy pilóta lehessen egy repülőgép hordozón, de az alapkiképzés után egy repülőorvosi vizsgálaton kiderült, hogy színvak. Így lett fedélzeti géppuskás és harmadosztályú fedélzeti rádiós, csak hogy anyahajóról felszálló repülőn szolgálhasson.

Százada 1944 közepétől a Csendes-óceáni Eniwetok atollnál, Guam-nál és Saipannál állomásozott. 1945 májusában pilótája megbetegedett, ezért Newman gépe nem tudott felszállni; így úszta meg azt a kettős japán kamikaze támadást, amelyben egész egysége odaveszett a Bunker Hill anyhajón. A hiroshimai atomtámadáskor Newman 500 mérföldre hajózott a Hollandia fedélzetén.

A begyűjtött plecsnik között ott volt a Navy Combat Action Ribbon az áhított Combat Aircrew Wings (ezek azt hiszem, olyan kitűzők és jelvények, amit ütközetben részt vett tengerészek és repülősök kaphatnak), valamint a Kiváló Tengerész kitüntetés, a hadszintéri elismerések és a második világháborús győzelmi medál.