A Pletykagyár hadművelet

Az 1944. május 29-én készült képen haditudósítók láthatók egy londoni utcán. A jobb oldali alak Ernest Hemingway, aki orvosi utasításra épp hatalmas szakállt visel. A bal oldali RAF (Royal Air Force) tiszt nem más mint Roald Dahl, a norvég származású, de Walesben született és angolul író novellista, aki egyaránt írt gyerekeknek (Charlie és a csokigyár, Matilda) és felnőtteknek is (Meghökkentő mesék).

Már az se szokványos, hogy egy írót pilóta egyenruhában látunk, de hát háború volt. Ám itt többről volt szó. Dahl ugyanis helyettes légügyi attasé-ként egyik tagja volt egy ‘Pletykagyár’ fedőnevű különítménynek, amelynek tagjait Churchill azzal a céllal küldte az Egyesült Államokba, hogy befolyásos személyekkel, véleményvezérekkel barátkozva diszkreditálják a pacifistákat és szimpatikus színben tüntessék fel azokat, akik szorgalmazzák Amerika belépését a háborúba. A különítménynek sok illusztris tagja volt, többek között Noel Coward és Ian Fleming is.

A kémek általában beolvadnak a környezetbe, Dahl viszont egy majd kétméteres csinos és harsány viking volt; így a dolog a visszájára fordult. Senki sem hitte, hogy egy ilyen figura titkos-ügynök lehet. Eredetileg azért ment az Egyesült Államokba, hogy irodalmi pályáját egyengesse, de megtetszett neki az egyenruha, a diplomata státusz és a rengeteg party, ahol egyetlen feladata az volt, hogy jól érezze magát és figyeljen. Imádott kártyázni és első szerzői jogdíját, mintegy 900 dollárt, azonnal elvesztette egy Harry Trumannel folytatott pókercsatában. A nők elomlottak a lába előtt és Dahl mindegyiket ágyba vitte, ha évi 50 ezer dollárnál nagyobb volt a jövedelme. Nyilván kötelességből tette, a Brit Birodalomért.

Dahl legnagyobb hódítása — ha másképpen is — Eleanor Roosevelt volt, aki miután felolvasta Dahl meséjét az unokáinak, meghívta vacsorára a szerzőt. Bár, Dahl rövidesen a Fehér Ház állandó vendégeinek listájára került, mégsem hinném, hogy az Egyesült Államok hadba-lépését ő intézte volna el.

A különítmény történetét Jennet Conant írta meg The Irregulars — Roald Dahl and the British Spy Ring in Wartime Washington című könyvében.