Abbey Road

Abbey Road

1969. augusztusában Iain Macmillan fotós hat kockát exponált amikor négy férfi libasorban átkelt egy közönséges londoni zebrán. A hatból öt kocka értékelhetetlen lett, de az a használható egy, az egyfajta ikonná vált. A képek a Beatles utolsó lemezének borítójához készültek.

A helyszín, a londoni Abbey Road egyik gyalogátkelője az EMI Studios bejáratától balra, hamarosan a Beatles-rajongók zarándokhelyévé vált, olyannyira, hogy 1970-ben a stúdiót is Abbey Road Studios-ra keresztelték át. Az itt dolgozó zenekarok közül kétségkívül a Beatles volt a leghíresebb. 1962 és 1969 között szinte minden dalukat itt vették fel; utolsónak épp az Abbey Road című albumot (ugyan, a Let It Be című album később jelent meg, de azt korábban rögzítették).

Abbey Road

A Beatles ekkor már a széthullás szélén állt, de amikor az utolsó lemezük címéről és borítójáról agyaltak, akkor mégis valami grandiózusat akartak kitalálni. Végül az „Everest” cím mellett maradtak és elhatározták, hogy elrepülnek a Himalája-hoz lefényképeztetni magukat a heggyel. De az is lehet, hogy az ötlet onnan jött, hogy Geoff Emerick hangmérnök Everest márkájú cigit szívott. Ki tudja.

A hangfelvételek azonban nagyon elhúzódtak és a széttartó fiúknak már amúgy is fogytán volt a türelme, mire John Lennon szarkasztikusan megjegyezte: „ahelyett hogy a kibaszott Himalája-ba repülünk egyszerűbb lenne lefotóztatni magunkat itt az utcán a stúdió előtt és legyen az album címe az utca neve”. Paul McCartney rögtön le is rajzolta, egy fecnire, ahogyan négy pálcikaember libasorban átmegy a zebrán és ezzel a kérdés eldőlt. Fotósnak Iain Macmillan szabadúszó fényképészt választották, aki John Lennon és Yoko Ono ismerőse volt. Felkészülésképpen Macmillan a McCartney féle fecnit kiegészítette egy helyszínrajzzal, és egy picit részletesebb tervet rajzolt a lemezborítóról.

Abbey Road

A fotózás 1969. augusztus 8-án délelőtt fél tizenkettőkor kezdődött és tíz percig tartott. Macmillan Hasselblad fényképezőgépet használt 50-es optikával, 22-es rekesszel és 1/500 zársebességgel. Amíg a társaság a stúdió előtt a kezdésre várt, Linda McCartney is készített néhány amatőr képet.

Abbey Road

Ekkor egy bérelt rendőr megállította a forgalmat, Macmillan egy létrát állított az úttest közepére, felmászott rá és hat felvételt készített amint a fiúk háromszor oda-vissza masíroztak a zebrán. Meleg augusztusi nap volt, így a hatból négy képen Paul McCartney mezítláb látható, a maradék kettőn szandált visel. A fotózás után Macmillan elsétált a közeli sarokra és készített még egy képet a csempével kirakott utcanévtábláról a hátsó borítóra.

Abbey Road

Miután kiértékelték az elkészült diákat McCartney az ötödik kockát választotta a lemezborítóhoz. Ez volt az egyetlen, amelyiken mind a négyen egyszerre lépnek és szimbolikusnak tartották, hogy elfele haladnak a stúdiótól ahol annyi időt töltöttek az elmúlt hét évben.

Abbey Road

Az Abbey Road című album 1969. szeptember 26-án jelent meg és azonnal az első helyre ugrott a brit toplistán és 17 héten keresztül ott is maradt. Először fordult elő, hogy az első borítón sem az együttes neve, sem az album címe nem szerepelt.

A lemez borítójában a rajongók viszont egészen mást láttak, ami idővel egy szerteágazó összeesküvés elméletté nőtte ki magát. E szerint a lemezborító főszereplője a „halott” Paul, akit a képen egy hasonmás helyettesít. A haláláról szóló pletyka már 1966-ban lábra kelt egy autóbalesete után, és erre más albumokon hallható dalok és egyes lemezborítók is utalnak és az Abbey Road lemezborítója rengeteg további rejtett utalást tartalmaz.

Az elmélet szerint a kép egy gyászmenetet ábrázol: elöl megy fehérben John mint prédikátor, utána feketében Ringo mint gyászoló, őt követi régi ruhában és mezítláb Paul, a megboldogult, és végül koszlott farmer-szerkóban George, a sírásó. Paul McCartney balkezes, mégis a képen a jobb kezében látható a cigaretta – más néven koporsószög. Mindez azt üzeni, hogy Paul halott és a képen látható alak csupán egy hasonmás. Ezen kívül Paul az egyetlen, aki fordítva lép; ez is megkülönbözteti a többiektől.

George feje mögött egy fehér színű Volkswagen látható, aminek a rendszáma LMW 28IF. A „28IF” jelentheti azt is, hogy Paul 28 éves lenne, ha…. Az természetesen nem okozott fennakadást, hogy, Paul még csak 27 éves volt, mert rámutattak, hogy a hindu hit szerint az életkort a fogantatástól számítják és a fiúk valamennyien Maharishi Mahesh Yogi hindu vallási guru követői voltak. A rendszám LMW betűinek jelentése pedig „Linda McCartney Weeps”, azaz Linda McCartney sír. A szkeptikusok szerint viszont a rendszám nem 28 IF, hanem 281 F és a korabeli rendszámok nem is így néztek ki. A kocsi valójában véletlenül került a képre, mert az utcában lakó gazdája elutazott és az autót nem tudták elmozdítani; 1986-ban egy aukción 23,000 dollárért értékesítették és ma a wolfsburgi Autostadt Múzeumban látható.

A háttérben egy kisebb csoport álldogál az utca egyik oldalán, a másikon viszont csak egyetlen ember látható. Ő Paul lenne, aki természetesen más mint a többiek. Mint később kiderült a férfi keresztneve valóban Paul, de a vezetékneve Cole és amerikai turista, aki a feleségére várt.

Abbey Road

Csak évekkel később tudta meg, hogy rajta van a borítón és azt nyilatkozta, hogy egyszer csak azt látta, hogy egy csapat idióta libasorban vonul az utcán. Fogalma sem volt arról kik azok, de furcsán voltak felöltözve és az egyik mezítláb volt, ami még Londonban is szokatlan. Néhány szobafestő is szerepel a képen, akik éppen az utcában dolgoztak és kimentek bámészkodni.

A legelmésebb teória szerint, ha a Volkswagen kerekét összekötjük az előtt álló három autó kerekével, akkor ez a képzeletbeli vonal meghosszabbítása Paul fején fut keresztül utalva arra, hogy az állítólagos autóbalesetben a feje sérült meg, az utca jobb oldalán látható rendőrautó, pedig azt jelenti, hogy Brian Epstein menedzser megvásárolta a rendőrség hallgatását Paul haláláról. A lemez ausztrál kiadásán Ringo és John mögött az úttesten valami vörös maszat látszik, ami szintén egy közúti balesetre utal.

Abbey Road

A borító hátsó oldalán egy kerítés fényképe van, amelyen ez a felirat olvasható: Beatles Abbey Road N… (a többit egy elsuhanó nő kék szoknyája eltakarja). Látható, hogy a kiegészítésképpen odabarkácsolt Beatles felirat S betűje megrepedt, utalva az együttesen belüli konfliktusokra. Azt senki nem tudja, hogy ki az a kék ruhás lány, aki a hátsó borító éppen kilép a képből. Az összeesküvés elmélet szerint az autóbaleset éjszakáján zuhogott az eső és Paul állítólag felvett egy Rita nevű rajongót a kocsijába. Hát ő lenne a kék ruhás lány, aki vagy éppen segítségért rohan, vagy elmenekül a helyszínről.

Szellemes ötlet, ha a hátsó borítót az óramutató járásával ellentétesen 45 fokkal elforgatjuk, akkor jól felismerhetően kirajzolódik egy halálfej, ami egyértelműen azt üzeni, hogy a csapatban valaki halott. Ugyancsak a hátsó borítón a Beatles név mellett nyolc pötty látható. Ha meghatározott sorrendben kötjük össze a pontokat, akkor egy 3-as számot formáz, ami azt jelenti, hogy már csak három Beatles tag maradt. Ha pedig a hátsó borítón látható feliratot feldaraboljuk, akkor egy titkosított üzenetet kapunk: Be at Les Abbey. Nem részletezem a numerologikaii trükköket és titkosítási algoritmusokat, de a végeredmény az, hogy Paul 1966-ban halt meg és a Ryde-i monostorban, a St. Cecilia’s Abbey-ben temették el Wight szigetén.

Aligha akad lemezborító, amelyik ennyi ökörségnek adott alapot, mint az Abbey Road. És persze, senkit nem zavar, hogy Sir Paul még ma is kiváló egészségnek örvend.

A kép története és részleteinek egy igényesebb elemzése az alábbi linken olvasható, angolul. Itt még azt is megtudhatjuk, hogy George kivételével mindhárman Tommy Nutter öltönyt viseltek és mi a három szobafestő neve. Az oldal alján az eredeti diákról készített lapozható PDF rengeteg további részletet is láthatóvá tesz. Érdemes fullscreen üzemmódban nézegetni: www.snapgalleries.com/exhibitions/beatles-and-bystanders-the-abbey-road-sessions/

Élő webkamera a zebráról: www.abbeyroad.com/Crossing
Térkép a helyszínről: www.abbeyroad.com/ContactUs
Képfeltöltés: www.abbeyroadcrossing.com
Az Abbey Road Studios története: www.entertainment.time.com/2012/03/22/abbey-road-studios-opens-its-doors-to-the-public-briefly/
Az összeesküvéselmélet összefoglalója itt: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1205310/Pictured-The-Beatles-album-cover-started-decades-long-conspiracy-theory.html és itt: http://turnmeondeadman.org/IBP/AbbeyRoad.php
Az Abbey Road lemez különféle verziói: www.jpgr.co.uk/pcs7088.html